Categories
suomen kieli Työvoimaperäinen maahanmuutto

Koordinaattori opiskelun tukena

Superkoulussa opiskeleminen vaatii opiskelijalta paljon aikaa, motivaatiota ja kykyä oppia, sillä opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti itsenäisesti verkossa. Materiaalit on pyritty tuottamaan niin, että ne tukevat itsenäistä opiskelua parhaalla mahdollisella tavalla. On kuitenkin opiskelijan omalla vastuulla hyödyntää tarjottuja materiaaleja mahdollisimman hyvin.

Täysin yksin ei onneksi tarvitse olla, sillä oman opiskelijaryhmän lisäksi tukena on opintokoordinaattori, joka toimii ryhmän ohjaajan roolissa. Hän pitää säännöllisesti yhteyttä opiskelijoihin ja seuraa heidän opintojensa etenemistä. Koordinaattori on siis se henkilö, jonka puoleen opiskelijat voivat kääntyä mieltä askarruttavien kysymysten kanssa.  

Opintokoordinaattori seuraa jokaisen opiskelijan opinnoissa etenemistä analytiikkatyökalun avulla. Analytiikka kertoo esimerkiksi, miten opiskelijan keskusteluharjoitukset suomenkielisten puhujien kanssa ovat sujuneet, sekä näyttää opiskelijan viikkokoemenestyksen. Jos opintomenestys vaikuttaa analytiikan perusteella huolestuttavalta, ottaa koordinaattori opiskelijaan yhteyttä ja tilanne keskustellaan yhdessä läpi. Koska koulutus etenee viikko viikolta, on tärkeää, että kiireiset opiskelijat pystyvät panostamaan opintoihinsa tasaisesti joka viikko. Joskus tämä ei ole mahdollista, ja valitettavasti usean opiskelijan opinnot päättyvät ennen maaliviivaa esimerkiksi työkiireiden takia.  

Kuten mainittu, koordinaattori on yhteydessä niihin, joiden opinnot eivät syystä tai toisesta etene toivotulla tavalla. On kuitenkin myös toinen puoli: koordinaattori on opiskelijoiden suurin tsemppari! Kannustus ennen tasokokeita, positiivinen palaute kirjoitus- ja puhetehtävistä sekä jokaiselle opiskelijalle väliarviointien yhteydessä lähetetyt henkilökohtaiset palautteet opintojen silloisesta tilanteesta ovat tärkeitä motivaation ylläpitämisen ja opintoihin sitouttamisen kannalta.  

Motivaatiota ylläpitävät myös opinnoissaan pidemmälle edenneille ryhmille järjestettävät Zoom-tapaamiset, joissa kerrataan suomen kielen sisältöjä ja tehdään etenkin puhumista harjoittavia tehtäviä oman ryhmän kanssa. Opiskelijoilta saadun palautteen perusteella erityisen tärkeää on nähdä muita samassa ryhmässä opiskelevia sekä tietenkin koordinaattoria. Myös koordinaattoreille sunnuntain tapaamiset ovat yksi viikon kohokohdista, sillä opiskelijoiden into on tarttuvaa laatua!

Silloin kun koordinaattori ei ole suoraan tekemisissä opiskelijan kanssa, voi hänet löytää esimerkiksi tiimipalaveristä kehittämästä kieliopintoja yhdessä muiden kanssa. Koordinaattorit ovat myös käsikirjoittaneet ja äänittäneet oppimisen tueksi materiaalia, jota opiskelijoiden on helppo kuunnella kiireisen työpäivän keskellä. Tämä on ollut erityisen pidetty asia opiskelijoiden keskuudessa, sillä monet heistä pystyvät opiskelemaan muuten vasta iltamyöhällä töiden jälkeen. Koordinaattoreilta sujuu siis kiperien kysymisten ratkomisen lisäksi myös uusien ideoiden ilmoille heittely sekä niiden toteuttaminen. 

Superkoulu on HSS:n kehittämä koulutus- ja rekrytointialusta työvoimaperäisen maahanmuuton tarpeisiin.